Istoric - ŢĂNDĂREI GARĂ I

 Hramuri: Naşterea Domnului Iisus Hristos și Sfântul Mare Mucenic Pantelimon
 Adresa: Str. Narciselor, nr. 23, Ţăndărei, jud. Ialomiţa
 Preot paroh: Sebastian IORDACHE

BISERICA NAŞTEREA DOMNULUI IISUS HRISTOS - ȚĂNDĂREI GARĂ I
 
 ISTORICUL BISERICII. Biserica este construită în mijlocul cartierului Gară pe care-l deserveşte între Şoseaua Brăilei/ Prelungirea Bucureşti - Gară CFR Ţăndărei - Siloz.
 A fost pusă temelia în anul 1991 luna sept. ziua 26, în amintirea jertfei eroilor martiri din decembrie 1989 şi a eroilor căzuţi în cele 2 războaie mondiale din satele Piua Pietrei, Brăiliţa, Hagieni, Chioara, Sfântul Vasile (localităţi dezafectate în anii comunismului 1970-1974).
 Resfinţirea lucrării de pictură, realizată în fresco în anii 2000-2006, a avut loc în data de 26 decembrie 2006, de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, în prezenţa unui ales sobor de preoţi şi diaconi.
 Mobilierul din stejar este confecţionat de sculptorul Hizanu Vasile, din jud. Neamţ.
 PISANIA bisericii menţionează: „Ziditu-s-a această sfântă biserică întru slava lui Dumnezeu cel în Sfânta Treime slăvit între anii 1991-2000 în timpul păstoririi P.S.† Roman-Ialomiţeanu, preot paroh fiind pc. pr. Ioan Boboc (†1996).
 Lucrările coordonate de comitetul de iniţiativă orăşenesc apoi din 1996 de pc. pr. Iordache Sebastian şi biroul UAP/Primăria Țăndărei/biroul tehnic Sf. Episcopie /ing. Șerban-Slobozia. Târnosirea sfântului locaş s-a făcut în timpul PS Damaschin Coravul, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor în 26 decembrie 2000. ctitori: †PS Roman Arhiereul//†PS Damaschin Coravu// †pc Pr Ioan Boboc//†drd. Viorel Boboc//Boierii: Alexandrina şi Grigorie Cantacuzino// †Avocat Nicolae Jantea şi Ecaterina//†Adriana//†ing Eugen Isac-Călăraşi”.
 ARHITECTURA. Biserica este construită din cărămidă (2+1/2) pe fundaţie din fier beton având cota la turlă mare de +14 m şi dimensiuni de 22m/ 7 m. Este acoperită cu tablă lindab 0.4 mm roşie, parţial turla mare pe naos şi două turle mici false, la pronaos. Este acoperită cu praf de marmură pe ziduri; planul edificiului este trilobat, cu două abside laterale. Altarul este semicircular la interior şi acoperit de o calotă sferică, fiind despărţit de naos prin catapeteasma din stejar executată manual.
 În prezent, se execută lucrări de reabilitare la acoperiş şi instalaţia de încălzire interioară, precum şi placare gresie tip marmură la treptele exterioare.
 PICTURA în frescă, avizată de Comisia de Pictură a Patriarhiei Bucureşti, este executată de pictorul Emil Dan Gherdan-Constanţa.
 PREOȚI slujitori: Pr. Ioan Boboc (1991-1996). În prezent, slujește PC Pr. Iordache Sebastian din anul 1996.
 Activități. Parohia are grup de cateheză alcătuit din 16 copii în programul Hristos împărtășit copiilor. Biblioteca este funcțională cu registrul de împrumut la zi. Organizează pelerinaje anuale cu credincioșii parohiei.

TEXT: Prof. Dr. Ştefan Sava Grigorescu
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00783 sec - PID: 11087