145

Cinstirea Sfântului Trifon în parohia Chirnogi

Publicat în urmă cu 4 luni, în Sfantul Nicolae Chirnogi, de

Sub egida Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), în data de 01 februarie 2019, în parohia Chirnogi a fost cinstit pentru al optulea an consecutiv patronul spiritual al agricultorilor, Sfântul Trifon, numit în zona Dunării Trifon Zarezanul de unde și numele străvechi al sărbătorii populare ce marca începutul anului agricol Arezanul viilor.

Astfel, în această zi, preoții parohiei Chirnogi Postolea Adrian și Ioniță Dănuț – Dumitru, împreună cu primarul localității Chirnogi domnul Irinel Roman și domnul viceprimar Ion Ștefan, alături de cadre didactice ale Școlii Numărul 1 Chirnogi însoțite de copii și alți invitați ca domnul profesor doctor în arheologie Done Șerbănescu, au mers mai întâi la Sfânta Biserică parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” unde a fost săvârșită Sfințirea mică a apei, apoi Acatistul Sfântului Trifon și s-au citit Molitfele Sfântului Trifon. Preoții s-au rugat lui Dumnezeu Cel În Treime Preaslăvit ca prin mijlocirea Sfântului Trifon să dăruiască în acest an agricol buna și binecuvântata rodire a viilor, livezilor, grădinilor și tuturor câmpurilor, iar celor ce trudesc pe aceste țarini sănătate și în toate bună sporire. Apoi preoții au binecuvântat semințe aduse de credincioși pentru a fi semănate în noul an.

După terminarea slujbei, preoții alături de credincioși au mers în via unui bun creștin unde un copil al unui tânăr  gospodar de frunte al comunității rurale a tăiat cu foarfeca de vie (în mod simbolic) coarde de viță de vie pentru buna rodire, oferindu-se aceste coarde de viță celor prezenți. După această tăiere ritualică, preoții prezenți au binecuvântat țarinile și au stropit cu agheasmă mică iar apoi cu vin via respectivă pentru bună sporire. Creștini binevoitori au oferit la sfârșitul întregii manifestări o mică agapă.

Mulțumim participanților prezenți în toate aceste opt ediții a unor frumoase obiceiuri renăscute ale satului românesc.  

Sărbătoarea Sfântului Trifon coincide la Chirnogi cu acțiunea de înfrățire cu cei de peste Dunăre, vecinii noștri din Tutrakan. Acum opt sărbători în urmă ne-au vizitat în mod oficial și s-au pus bazele acestei prietenii și colaborări, de aceea în mod simbolic au fost arborate cele două drapele la această acțiune, în localitatea noastră având dreptul să arborăm cele două drapele în mod oficial prin Hotărâre de Consiliu Local.

A consemnat domnul inginer Relu Cotoban, epitropul Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae Chirnogi.


Trimite
Powered by InterChat

π 0.02062 sec - PID: 3193