84

Unirea Principatelor Române serbată în Chirnogi

Publicat în urmă cu 4 luni, în Sfantul Nicolae Chirnogi, de

Ziua ,,Micii Uniri" - Unirea Principatelor Române a fost serbată și cinstită în cadrul unei unități de învățământ din Chirnogi și anume Școala Gimnazială Numărul 1 Chirnogi condusă de domnul director, profesor Pană Stelian, cu implicarea directă a cadrelor didactice din învățământul primar, Pană Luminița, Podocea Gabriela, Ştefan Margareta, Aroiu Oana, Pavelescu Tudorița, Catrina Iuliana, Moșu Luminița, prezenți fiind și doamna Mariana Pietrușel secretara școlii și domnul profesor Viorel Zamfir.

Elevilor școlii le-a fost prezentată istoria și mai cu seamă importanța și măreția actului istoric desfășurat la data de 24 ianuarie 1859. În data de 24 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române. În anul 2019, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Acest eveniment istoric important este cunoscut și ca „Unirea Mică”. Unirea Principatelor Române reprezintă un pilon de bază pentru înfăptuirea statului național unitar român. Au fost menționați principalii actori politici ai momentului istoric, domnitorul colonel Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Ion I.C. Brătianu, Manolache Epureanu, Anastasie Panu, Vasile Boerescu și modul de unire, de fapt alegerea unui singur domn în două țări și astfel cu ajutorul unor puteri europene favorabile acelei partide unioniste s-a repetat actul istoric de la 1600 al unirii vremelnice a țărilor române sub sceptrul lui Mihai Viteazul și pregătirea marii uniri de la 1918 pe care am serbat-o în anul Centenar și care v-a rămâne veșnic în mintea și sufletul copiilor prezenți și a tuturor românilor.

Elevii au prezentat sceneta „Moș Ion Roată și Unirea”, apoi toate clasele împreună cu cadrele didactice s-au prins într-o mare horă a unirii, marcând astfel evenimentul.

A consemnat domnul inginer Relu Cotoban, epitropul Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae Chirnogi.   


Trimite
Powered by InterChat

π 0.00917 sec - PID: 4157