Istoric - Sfântul Gheorghe - Slobozia

 Hramuri: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Ierarh Nicolae
 Adresa: Str. Sudului nr. 1, municipiul Slobozia, județul Ialomiţa
 Preot paroh: Nicolae TUDOSE
 Preot coslujitor: Valentin TURCU
 Pc preot Gabriel OPROIU

BISERICA SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE - SLOBOZIA
 
 ISTORICUL BISERICII. Pentru împlinirea nevoilor duhovniceşti, într-un loc aproape sălbatic, s-a ridicat biserica Sf. M. Mc. Gheorghe, în partea de sud-est a municipiului Slobozia. În anul 2004, preotul paroh Nicolae Tudose, cu sprijinul consiliului parohial şi al credincioşilor din aceasta zonă, a pornit la un drum lung şi anevoios, înarmat cu principalele arme ale unui creştin adevărat: credinţa, nădejdea şi dragostea. În anul 2004, s-a pus temelia bisericii cu hramul Sf. M. Mc. Gheorghe, al cărei stil arhitectonic este în formă de arcă, având binecuvântarea vrednicului de pomenire Episcop Dr. Damaschin Coravu.
 Dorinţa părintelui paroh Nicolae Tudose de a construi un sfânt locaş, într-un cinstirea şi mărirea Sf. M. Mc. Gheorghe, s-a materializat la momentul târnosirii bisericii mici, în ziua de 28 noiembrie 2004, când s-a pus piatra de temelie a construcţiei bisericii mari. În anul 2006, s-au început lucrările la biserica mare, primind apoi şi hramul Sfântul Ioan Botezătorul.
 ARHITECTURĂ. Biserica este o construcţie nouă, din cărămidă, în formă trilobată, cu abside circulare. Caracteristicile tehnici ale construcţiei sunt: suprafaţa construită de 274,8 mp, suprafaţa desfăşurata de 302,2 mp, înălţimea la streaşină de 5 m, iar înălţimea maximă construită de 18 m. Pronaosul este în formă dreptunghiulară, deasupra aflându-se cafasul şi cele 2 turle aparente. Pe naos se înalţă o turlă poligonală, realizată din material lemnos, dublată cu plasă şi rabitz. Şarpanta este protejată cu OSB, vata minerală şi polistiren. Pe acelaşi sistem, sunt realizate şi concile absidelor, precum şi bolta pronaosului.
 Pentru ferestre, s-a ales soluţia traforării zidăriei în formă de cruce, pe geamurile termopan fiind aplicate vitralii din cristal. Acoperişul este de tip şarpantă, pe ferme din metal, cu învelitoare din tablă zincată.
 S-a reuşit pavoazarea bisericii cu marmură, achiziţionarea candelabrelor, demararea proiectului pentru strane. La acest moment, lucrările la biserica închinată Sf. M. Mc. Gheorghe şi Sf. Ioan, privind împrejmuirea, clopotniţa, trapeza, lumânărarul, amenajarea curţii interioare sunt în desfăşurare.
 PREOŢI slujitori, de la înfiinţare până în prezent, în ordine cronologică:
 - Preotul paroh Tudose Nicolae
 - Preotul II Turcu Valentin
 - Preotul III Oproiu Gabriel
 ACTIVITĂŢI. Toți cei trei preoți desfășoară o activitate pastorală misionară prin oficierea de slujbe și organizarea unor seri de cateheză. Biserica Sf. M. Mc. Gheorghe are bibliotecă parohială fiind înregistrat un număr de 200 cărți la dispoziția credincioșilor, existând frecvența în rândul acestora. Asigură asistență religioasă la Grădinița nr.2 situată pe str. Nisipuri și oferă asistență și sprijin Centrului de ocrotire al Persoanelor Vârstnice, situat pe str. C-tin Dobrogeanu Gherea.
 Cu ajutorul membrilor Consiliului Parohial și prin contribuția benevolă a enoriașilor oferă sprijin material (îmbrăcăminte, alimente, rechizite etc.), familiilor monoparentale, persoanelor vârstnice și persoane aflate în nevoie din cadrul parohiei.
 Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, de cinci ani, parohia editează revista de sfaturi duhovnicești „Nihil Sine Deo”.

FOTO: Laurenţiu Tătulescu, Arhid. Nicușor Silviu Dascălu
Trimite
Powered by InterChat

π 0.02579 sec - PID: 10720