Istoric - Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei - Slobozia

 Hram: Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei
 Adresa: str. Eternității nr. 4, municipiul Slobozia, județul Ialomiţa
 Preot paroh: Valentin CHIRIŢĂ
 Coslujitori: Cristian Ştefăniţă CHIRU / Viorel PĂUN
 

BISERICA SFÂNTUL APOSTOL ŞI EVANGHELIST MATEI - SLOBOZIA
 
 ISTORICUL BISERICII. Amplasată la intrarea în vechiul cimitir al oraşului Slobozia (având acum ca vecinătăţi: la sud Cimitirul Eroilor şi la nord Piaţa Bazar), construcţia iniţială a servit drept cavou familiilor Matei Marinescu şi Lache Ionescu.
 În anul 1933, în urma întrevederilor preotului Petru Breteanu cu cele două familii, s-a obţinut cedarea capelei, pentru a edifica o biserică ortodoxă, construcţia fiind ridicată pe cheltuiala celor două familii - de unde derivă şi hramul bisericii, Sf. Ap. şi Evanghelist Matei, construcţia fiind realizată de către meşterul român Degheto.
 PISANIA menţionează: ,,Această sfântă biserică cu hramul Sf. Apostol şi Ev. Matei s-a construit în anul 1933 de familiile matei Marinescu şi Lache Ionescu.
 A fost sfinţită la 10 noiembrie 1940 de către P.S. Gherontie de Constanţa. În scurgerea vremii sub arhipăstorirea Prea Fericitului Părinte Justinian Patriarh al B.O.R. prin osârdia p.c. părinte protoiereu Petru Breteanu, a epitropului casier Radu Năstăsache, a cântăreţului Sochirca Constantin, a consilierilor parohiali credincioşi precum şi a unor parohii, biserica s-a mărit cu 6 metri şi tindă. În anul 1958 s-a repictat de pictorul Andrei Vladuţ iar în anul 1973 s-a restaurat şi pictat din nou tinda şi frontonul cafasului de către pictorul Aneta Cantaragiu din Constanţa, preot paroh fiind p.c. protoiereu Petru Brăteanu, cântăreţ Zmeu Nicolae.
 Redeschiderea s-a făcut la 22 septembrie 1973, de către p.c. preot Alex Ionescu vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
 Crugul nemilos al vremii a impus lucrări de întreţinere ample la interiorul şi exteriorul bisericii, lucrări în urma cărora a fost necesară resfinţirea sfintei biserici, slujba fiind săvârşită de către P.S. Ep. Roman Ialomiţeanul, la data de 27 noiembrie 1988, în zilele arhipăstoriei sale P.F. Patriarh al B.O.R. Teoctist, iar ca protoiereu pr. Ilie Gheorghe, înconjurat de un sobor de preoţi şi de diaconul Emilian Corniţescu.
 În interiorul bisericii, sub altar, se află un cavou cu 6 cripte, în care au fost înmormântaţi ctitorii: Matei Marinescu, Lache Ionescu, Teodor Ionescu, Mihail Ionescu şi Maria Ionescu“.
 Biserica a cunoscut restaurări ale picturii în anii 1958 şi 1973, iar reparaţii ale zidurilor, ultima dată, în anul 1988.
 ARHITECTURA. Sfântul lăcaş are lungimea de 24 m, lăţimea de 7 m şi dispune de o temelie din beton, zidurile fiind din cărămidă. Biserica este acoperită cu tablă zincată, posedă o singură turlă, în partea din faţă, unde este instalat clopotul. Pictura bisericii este realizată în ulei, ultima restaurare fiind efectuată în anul 1973, de către pictorul Aneta Cantaragiu din Constanţa.
 ANEXE. Graţie eforturilor materiale ale enoriaşilor, sub păstorirea preoţilor Petre Constantin şi Păun Viorel, a fost edificată, în perioada 2008-2011, capela mortuară, aceasta fiind sfinţită pe 16 noiembrie 2011, de către Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei si Călăraşilor.
 Curtea exterioară este delimitată de vecinătăţi prin gard de fier forjat, cu temelie din beton şi o parte din gard de sârma-plasă pe stâlpi metalici.
 PICTURA. În data de 16 noiembrie 2016, când Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, biserica parohială Sfântul Matei din Slobozia, zona Bazar, şi-a sărbătorit hramul. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a sfinţit pictura și începerea lucrărilor de restaurare a catapetesmei.
 PREOȚI slujitori de la înființare până în prezent, în ordine cronologică.
 - Preotul Petru Breteanu (1940-1995),
 - Preotul Ilie Negoiță (1976-2000),
 - Preotul Ștefan Florea (1997-2000),
 - Preotul Dumitru Păduraru (1994-2007),
 - Preotul Constantin Petre (1982-2018).
 - În prezent slujesc următorii preoți: preot Valentin Chiriţă, Cristian-Ştefăniţă Chiru, Viorel Păun.
 ACTIVITĂȚI. Parohia Sf. Evanghelist Matei are Capelă mortuară, unde se desfășoară slujbe liturgice și catehetice. Are grup de Cateheză în cadrul programului Hristos împărtășit copiilor și Alege Școala.

FOTO: Laurenţiu Tătulescu, Arhid. Nicușor Silviu Dascălu

12

Trimite
Powered by InterChat

π 0.0165 sec - PID: 25171