Istoric - Sfânta Treime – Urziceni

 Hramuri: Învierea, Înălţarea şi Sfânta Treime
 Adresa: str. Regele Ferdinand nr.16, municipiul Urziceni, judeţul Ialomiţa
 Preot paroh: Ionel Daniel OANCEA
 Preot coslujitor: Claudiu BUZĂ

BISERICA SFÂNTA TREIME – URZICENI

 ISTORICUL PAROHIEI. Această sfântă biserică parohială este aşezată în partea de nord-vest a municipiului Urziceni, în centrul vechi al urbei. O biserică exista din sec. al XVIII-lea în acest târg, fostă reşedinţă a judeţului Ialomiţa de la sfârşitul domniei lui Constantin Brâncoveanu şi până în anul 1833. La mijlocul sec. al XIX-lea, când proprietar al unei părţi din moşia Urziceni era colonelul Ştefan Stoika, vechea biserică, fiind în paragină, s-a hotărât ridicarea unui lăcaş din zid.
 ISTORICUL BISERICII. Ctitorul acestei biserici, cunoscută de atunci ca „Biserica din Târg“, a fost colonelul Ştefan Stoika, originar din Ţara Făgăraşului, care a ridicat biserica împreună cu soţia sa, Zoe Făgărăşanu, căsătorită Stoika, fiica marelui clucer Ispas Făgărăşanu, care şi el a sprijinit ctitorirea bisericii, între anii 1864-1866.
 După ce fusese restaurată în anul 1914, fiind grav afectată de cutremurul din anul 1940, biserica a fost refăcută în anul 1941, prin stăruinţele preotului paroh (şi protopop) Gheorghe St. Popescu, în anul 1942 fiind restaurată complet pictura.
 PISANIA realizată atunci menţiona: „Acest sf. locaş cu hramul Sf. Treime, rezidit în anul 1866 de fericitul ctitor colonel Ştefan Stoika, s-a reparat radical la 1914, cu cheltuiala enoriaşilor şi a d-lui Gh. Fotescu, proprietarul moşiei Urziceni. În anul 1940, din cauza cutremurului, s`a stricat şi s`a reparat radical în anul 1941, cu cheltuiala enoriaşilor. Pictura s-a refăcut complect în anul 1942, cu cheltuiala pc protopop Gh. şi Ana Popescu, în memoria fiicei lor, Ana-Mica“.
 Ulterior, din cauza marilor inundaţii de la anul 1975, care au afectat ambele biserici din Urziceni şi a cutremurului din anul 1977, biserica a suferit multe şi importante daune.
 În urma multor studii de specialitate, cu privire la starea avansată de degradare a bisericii, s-a luat decizia de a se rezidi sfântul locaş. Astfel că preoţii slujitori, Ionel Daniel Oancea şi Claudiu Buză, sprijiniţi de consiliul parohial şi cu susţinerea primarului urbei, au început demersul pentru a duce la împlinire planul de rezidire al sfintei biserici. În luna martie a anului 2009, s-a obţinut arhiereasca binecuvântare de rezidire a lăcaşului de cult.
 În toamna anului 2009 s-au demarat lucrările conform proiectului, executat de arh. Marian Augustin Ioan, iar, în luna noiembrie a anului 2010, acestea s-au finalizat.
 În duminica a şasea după Sfintele Paşti, la 29 mai 2011, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a târnosit biserica.
 ARHITECTURA BISERICII. Această nouă biserică este concepută după un plan de cruce greacă înscrisă, în care nava bisericii are braţele crucii egale pe două direcţii cardinale, având o arie construită desfăşurată de 293 mp, iar înălţimea de 14,90 m. Zidurile bisericii sunt din cărămidă şi beton-armat. Posedă trei turle, respectiv două mai mici în faţă şi una mai mare în spate, pe care sunt montate trei cruci mari de inox. La intersecția celor două braţe cruciforme este poziţionată cupola care încununează spaţiul interior, precum şi silueta exterioară a edificiului, care mai conţine şi un cafas de asemenea cu acces din pridvor. În Sfântul Altar, sub îndrumarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a fost aşezată aceeaşi sfântă masă, din piatră sculptată manual, datată din anul 1866, care a fost şi în vechea biserică.
 Exteriorul bisericii este placat cu polistiren de 10 cm.
 Biserica urmează să fie pictată în tehnica fresco.
 Edificiul va fi încălzit cu un sistem de încălzire prin pardoseală, peste care se va aşeza granit sau marmură. Atât prin propunerea de ansamblu, cât şi prin propunerile de detaliu, construcţia realizată a urmărit şi a obţinut o imagine de ansamblu coerentă, modernă. Nu mai respectă însă planul şi aspectul arhitectural al bisericii vechi.
 Biserica păstrează mai multe icoane, potire, cărţi vechi, policandrul ş.a., donate de ctitorul col. Ştefan Stoika şi soţia sa, Zoe Făgărăşanu-Stoika.
 PREOŢII. De-a lungul vremii, la această biserică au slujit preoţii: Radu Georgescu, Nicolae Furnică (mort în bătălia de la Turtucaia-1916), Gheorghe St. Popescu, Octavian Iatan, Aristide Popescu, Mihail Popescu, Nicolae Dumitraşcu, Ioan Sas, Stelian Băducu, Silviu Biteş, Ion Bejan, Ionel Daniel Oancea şi Claudiu Buză.
 ACTIVITĂŢI. Parohia Sfânta Treime Urziceni are grup de cateheză cu întâlniri săptămânale.
 - Parohia Sfânta Treime Urziceni are în grijă Asociația Socio-Culturală „Sfânta Treime”.
 - Se efectuează anual pelerinaje cu enoriașii la mănăstirile din țară.

TEXT: Prof. Dr. Ştefan Sava Grigorescu
FOTO: Laurenţiu Tătulescu

Trimite
Powered by InterChat

π 0.00742 sec - PID: 10951