Istoric - SĂVENI

 Hramul: Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit şi Înălţarea Domnului
 Adresa: Comuna Săveni, judeţul Ialomiţa
 Preot paroh: Giorgian TOADER
 Preot coslujitor: Florin JUGĂNARU

BISERICA SFÂNTUL CUVIOS SAVA CEL SFINŢIT - SĂVENI
 
 ISTORICUL PAROHIEI. Localitatea Săveni este aşezată în partea de Est a judeţului Ialomiţa, la 30 de km de oraşul Slobozia şi 4 km Sud – Vest de oraşul Ţăndărei. Comuna este formată din localităţile Săveni – unde se află şi centrul administrativ, şi satul Frăţileşti.
 Ţărani originari din satele buzoiene (Pătârlagele, Colţi, Vipereşti etc.) şi ilfovene (Jilava, Mierlari) îndeosebi, au fost împroprietăriţi pe o moşie a statului (Săveanca -Sărindăreanca), care până la secularizarea averilor mănăstireşti din 1863 aparţinea de Mănăstirea Sărindar. Alături de respectiva mănăstire, mai avea moşie în această zonă şi Mănăstirea Sfântul Sava din Bucureşti. Preotul Iorgu Mateescu, care cunoştea istoria acestor aşezări şi legăturile cu Lavra Sfântului Sava din Ierusalim, înainte şi după momentul 1863, va pune sfântul locaş din Săveni sub ocrotirea Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit, după hramul mănăstirii omonime din Bucureşti. Din punct de vedere administrativ bisericesc, biserica din Săveni, până în anul 1936, a fost filia parohiei Frăţileşti.
 ISTORICUL BISERICII. În centrul localităţii Săveni se află biserica ridicată cu contribuţia credincioşilor, în frunte cu preotul de vrednică pomenire Iorgu Mateescu şi epitropul Dobre Enescu. Lucrările au început în ziua de 4 iunie 1902, sub conducerea antreprenorului Ghiţă I. Roman, şi s-au finalizat în anul 1905, fiind sfinţită în ziua de 5 decembrie.
 În anul 1988, au fost efectuate reparaţii la exteriorul sfântul locaş, iar în anul 1944 acoperişul a fost refăcut cu tablă galvanizată, cu contribuţia localnicilor dl. Ion Nicolae şi dl. Nelu Olaru. În anul 2000, dl. Marian Hoinaru a donat 40 de foi de tablă pentru refacerea turlelor.
 Începând cu 2007, s-au făcut numeroase lucrări, dintre care amintim: montarea unei instalaţii termice, schimbarea geamurilor sau înlocuirea în parte a gardului bisericii.
 Din anul 2012, Biserica parohiei a intrat într-un amplu proces de renovare la interior şi exterior; menţionăm că uşile la interior şi exterior sunt lucrate de d-l prof. sculptor Dumitru Gârea. Lucrările sunt realizate prin evlavia unor donatori locali, dreptmăritori creştini, în frunte cu primarul aşezării, d-na Daniela Mariana Drăgoi.
 ARHITECTURA. Clădirea sfântului locaş este de influenţă bizantină, sub formă de cruce, cu altar, naos, pronaos şi tindă. Biserica are pe acoperiş trei turle, două în faţă pe pridvor şi una în spate, sub formă octogonală, pe naos, încântând privirea cu deschidere în sfântul locaş. Zidurile sunt realizate din cărămidă arsă, pe temelie de piatră, adusă din carierele dobrogene. Pe lângă încăperile specifice, biserica are în tindă o încăpere care aminteşte de gropniţa din vechile biserici moldoveneşti. În respectiva încăpere, deasupra intrării în pronaos se află pisania, actualizată cu ocazia ultimei restaurări a picturii din 2002. Pardoseala bisericii este din mozaic, iar biserica şi turlele sunt acoperite cu tablă galvanizată. Tâmplăria este confecţionată din lemn de stejar, ca şi stranele credincioşilor. Catapeteasma bisericii este făcută din lemn de brad, iar sculpturile ornamentale sunt lucrate de un localnic, Ion Profirescu.
 PICTURA originală în ulei, în stil neobizantin, a fost realizată de către Gheorghe Georgescu şi Alexandru Aldescu din Ploieşti. Pictorul Nicolae Bălăşescu a restaurat pictura în anul 1940.
 În primăvara anului 2002, sub coordonarea PC Pr. Paroh Zegheru Ion şi PC Pr. II Tudose Nicolae, pictorul Virgil Cristea a restaurat pictura sfântului locaş, resfinţit apoi de către vrednicul de pomenire Preasfinţitul Părinte Damaschin, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, în acelaşi an, moment în care Sfânta Masă a primit moaştele sfinţilor, iar sfântul lăcaş încă un hram, Înălţarea Domnului.
 ANEXE. Clopotniţa este separată, fiind construită dintru început din cărămidă şi lemn, în anul 1905, pe cheltuiala d-lui Radu Mitulescu din Făcăeni. În anul 1963, partea de lemn a clopotniţei fiind deteriorată, a fost refăcută cu stâlpi din beton armat, de către meşterul zidar local, Ilie D. Caţă, sub îndrumarea Pr. Nicolae Gr. Bărzoi, cu sprijinul locuitorilor satului. În anul 1938, în continuarea clopotniţei, au fost construite două camere şi un hol, aici fiind biblioteca şi arhiva parohială.
 În acelaşi an, prin grija credincioşilor, şi sub îndrumarea celor doi slujitori, a fost achiziţionată şi o casă parohială cu un teren aferent de 800 m2.
 PREOȚI slujitori: Pr. Iorgu Mateescu, Pr. Nicolae Mateescu, Pr. Nicolae Bărzoi, Pr. Iancu Ionescu, Pr. Ioan Marcoci, Liviu Țigănilă, Pr. Tudose Nicolae (1999-2003), Pr. Zegheru Ioan (1996-2013), Pr. Gavrilă Cristi (2003-2013). În prezent, slujesc PC Pr. Toader Giorgian și PC Pr. Jugănaru Florin din anul 2013.
 ACTIVITĂȚI. Parohia are grup de cateheză alcătuit din19 copii în programul Hristos împărtășit copiilor. Biblioteca este funcțională cu registrul de împrumut la zi. Organizează pelerinaje anuale cu credincioșii adulți din parohie. A organizat procesiunea din ziua de Florii cu ripide, steaguri, copii în costume populare purtând icoane cu Intrarea în Ierusalim a Domnului Hristos pe străzile comunei Săveni. A organizat o tabără de vară gratuită la Bisoca pentru copiii defavorizați și rezultate bune la învățătură; activități creative de 1 și 8 martie pentru mamele acestor copii din cercul catehetic, proiecții de film și cerc de pictură.

TEXT: Prof. Dr. Ştefan Sava Grigorescu
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01005 sec - PID: 24833