Istoric - MOVILA

 Hram: Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil
 Adresa: Comuna Movila, Judeţul Ialomiţa
    Preot paroh: Nicolae CHIOVEANU

BISERICA SFINŢII VOIEVOZI MIHAIL ŞI GAVRIIL - MOVILA
 
 ISTORICUL COMUNITĂȚII. Localitatea Movila este situată pe drumul dintre Feteşti spre Ţăndărei şi a fost întemeiată în anul 1925, pe baza celei mai mari reforme agrare din istoria României (1921). De la origine, satul a purtat numele de Ferdinand I, în cinstea marelui rege al unificării naţionale, iar în anul 1948 autorităţile comuniste i-au dat numele pseudo-eroului comunist Vasile Roaită. În anul 1966, numele satului a fost iarăşi schimbat, punându-i-se numele de Movila, deoarece este aşezată aproape de cel mai înalt punct din Câmpia Bărăganului.
 ISTORICUL PAROHIEI. Locuitorii comunei împroprietăriţi aici, pe vechea şi întinsa moşie Cărăreni a Mănăstirii Cozia, erau originari din părţile Buzăului, Prahovei şi Dâmboviţei. Ei au pus temelia primei biserici în centrul comunei în anul 1930, fiind finalizată construirea ei în anul 1932, sub coordonarea protosinghelului Epifanie Crăciun, fost stareţ al Mănăstirii Balaciu. Pe atunci, starea materială fiind precară, nu le-a permis oamenilor să construiască o biserică cu ziduri din cărămidă şi a fost făcută din bârne.
 ISTORICUL BISERICII. Cu timpul degradându-se, la îndemnul Pr. Nicolae Agura, în noaptea Sfintelor Paşti din anul 1977, s-a trecut la construirea unei biserici mai trainice. Astfel, între anii 1977-1980, s-a ridicat noua biserică, pe acelaşi amplasament, cu fundaţii din beton adânci de 1,40 m, zidurile din cărămidă prefabricată şi centuri din beton armat. Au contribuit substanţial Consiliul Local Movila şi credincioşi ai parohiei. Resfinţirea bisericii a fost săvârşită la data de 8 mai 2011, de către Preasfinţitul Episcop Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
 PISANIA bisericii Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil; litere pictate în pridvorul închis, deasupra intrării, ne amintește: „În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Acest sfânt lăcaş de închinare, cu hramul ,,Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” a fost zidit în anul 1932 de către protosinghelul Epifanie Crăciun, cu ajutorul material al credincioşilor din localitatea Movila, judeţul Ialomiţa.
 Deteriorându-se cu trecerea anilor, biserica a fost refăcută prin stăruinţa preotului Agura Nicolae, tot cu sprijinul credincioşilor, sub îndrumarea p.c.protopop Ion Stan, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Dr. Iustin Moisescu şi a fost împodobită cu pictură din nou în tehnica ,,fresco” executată de pictorul Roşca Denisu Petre. Prin stăruinţa şi purtarea de grijă a preotului paroh Gugu Nicolae.
 Pomeneşte, Doamne, pe toţi ostenitorii şi sprijinitorii împodobirii acestui sfânt locaş”.
 ARHITECTURA. Biserica are forma de navă, cu absida altarului circulară, naosul prelungit în pronaos, un cafas pentru cor şi o mică tindă închisă.
 Pe naos există o turlă deschisă şi două turle înfundate pe pronaos.
 PICTURA. În anul 1982, interiorul bisericii a fost pictat în tehnica frescă de pictorul Roşca Denisu Petre din Hârşova. În anul 1984, o dată cu încheierea lucrărilor de zidărie şi pictură bisericească, biserica a fost târnosită cu binecuvântarea Patriarhului Iustin Moisescu, de către Preasfinţitul Părinte Vasile Târgovişteanul, Episcop Vicar în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, preot paroh ostenitor fiind Nicolae Gugu. În anul 2010, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, s-au realizat lucrări de restaurare-conservare a picturii murale bisericeşti, precum şi împodobirea sfântului lăcaş cu strane şi catapeteasmă noi, prin grija preoţilor parohi Iulian Argatu şi, din 2008, Nicolae Chioveanu.
 Ansamblul pictural respectă programul iconografic din erminia bizantină. Este realizat într-o cromatică armonizată, alternând suprafeţele dense (opace) cu tente transparente. Tâmpla este nouă, fiind lucrată din lemn de tei, în anul 2007-2008, cu elemente florale sculptate. Conţine un număr de 48 icoane, pictate în tempera.
 ANEXE. Clopotniţa a fost renovată în anul 2010, în exterior, cu tinci din nisip de râu, fiind închisă cu uşi şi geamuri din termopan.
 PREOȚI slujitori: Protos. Epidanie Crăciun (1930-1935), Pr. Gheorghe Uzum, Pr. Gheorghe Ion, Pr. Valentin Mărăndici, Pr. Gheorghe Frâncu, Pr. Ion Cochici, Pr. Constantin Afănoiae, Pr. Nicolae Agura, Pr. Gugu Nicolae, Pr. Iulian Argatu (2008) În prezent, slujește PC Pr. Nicolae Chioveanu din anul 2008.
 ACTIVITĂȚI. Parohia Movila are un grup de cateheză alcătuit din18 copii înscriși în programul Hristos împărtășit copiilor. Biblioteca este funcțională cu registrul de împrumut carte la zi. Organizează pelerinaje frecvente cu credincioșii și copiii din parohie la mănăstirile din țară.

TEXT: Prof. Dr. Ştefan Sava Grigorescu
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01183 sec - PID: 10221