Istoric - Fundata

 Hram: Adormirea Maicii Domnului
 Adresa: sat Fundata, comuna Perieţi, judeţul Ialomiţa
 Preot paroh: Laurenţiu CIORANU

BISERICA ADORMIREA MAICII DOMNULUI - FUNDATA
 
 ISTORICUL COMUNITĂŢII. Localitatea Fundata se află la 2 km nord-est de Perieţi, la 5 km est de lacul Fundata şi la 12 km vest de municipiul Slobozia. Satul Fundata, numit astfel după lacul aflat spre vest, este cea mai tânără aşezare din judeţul Ialomiţa. Are o istorie dureroasă, fiind înfiinţat în anul 1951 prin decizia regimului comunist, prin aşezarea acolo a unor persoane deportate. În doar două zile, pe 18 şi 19 iunie 1951, aproape 50.000 de români basarabeni şi bucovineni, precum şi aromâni, au fost deportaţi în Bărăgan, sub acuzaţia de a fi ,,titoişti“. Multe familii, unele deja în pribegie din locurile natale ale Basarabiei și Bucovinei de nord, care aveau singura vină de a se fi stabilit, în urmă cu 5 ani, aproape de graniţa cu Iugoslavia lui Tito sau care locuiau acolo de multă vreme, au fost pe nedrept acuzate, dislocate şi strămutate în Câmpia Bărăganului, unde existau deja aşezări constituite din persoane (foşti deţinuţi politici) cu domiciliu obligatoriu.
 ISTORICUL BISERICII. În anul 1955, locuitorii acestui sat s-au hotărât să ridice un lăcaş de rugăciune, fiind închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria.
 Biserica inițială fiind construită din pământ şi foarte afectată de trecerea anilor, s-a decis construirea unui nou lăcaş de cult. Astfel, s-a pus piatra de temelie a noii biserici, cu hramul Sfântul Dimitrie din Basarabi (Basarabov), în data de 28 septembrie 2010, de către Preasfințitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.
 ARHITECTURA. Construirea viitorului lăcaş reprezintă, înainte de toate, o necesitate cultică, ca spaţiu pentru activitatea liturgică a Bisericii. Biserica are plan de navă, având lungimea de 20 m, lăţimea de 6 m şi înălţimea la interior de 3 m, fiind acoperită cu ţiglă, iar deasupra pridvorului se află singura turlă, înfundată şi împodobită cu o cruce metalică.
 PICTURA. Biserica nu este pictată, fiind împodobită cu icoane realizate în stil neobizantin şi realist.
 PREOŢII ostenitori ai bisericii din Fundata au fost: George Vlad (1955-1958); Valer Dragotă (1955-1958), Nifon Petruş (1960-1995 - a suplinit până în 2004), Gheorghe Dumitrel (2004-2005) şi Laurenţiu Cioranu (din 2005).
 ACTIVITĂȚI. La parohie au loc activități ale grupului de cateheză în cadrul programului: ,,Hristos împărtășit copiilor” şi „Alege Şcoala” în biserica parohială.

FOTO: Laurenţiu Tătulescu, Arhid. Nicușor Silviu Dascălu
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01013 sec - PID: 10633