Istoric - FETEŞTII SFÂNTUL ILIE

 Hram: Sfântul Ilie
 Adresa: Strada Sirenei nr 31, municipiul Feteşti, judeţul Ialomiţa
 Preot paroh: Nicolae PETRE
 Preot coslujitor: Iulian Sorinel ARGATU ZAHARIA
 Preot coslujitor: Florian DICIANU

BISERICA SFÂNTUL ILIE - FETEŞTI

 ISTORICUL BISERICII. Această biserică parohială, aşezată în partea de vest a oraşului Fetești, la mică distanţă de Şcoala Gimnazială nr. 8 şi de Grupul Şcolar de Industrie Alimentară, vine să aducă în peisajul local o notă de frumuseţe arhitecturală bisericească. A fost ridicată între anii 1991-1995, de către comunitatea locală, în frunte cu preotul Marian Mihalaşcu.
 PISANIA menţionează următoarele: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, s-a târnosit biserica cu hramul Sfântul Mare Prooroc Ilie, Feteşti, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Nifon al Sloboziei şi Călăraşilor, pe data de 15 octombrie 1995, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Ziditu-s-a acest sfânt locaş, prin stăruinţa preotului Marian Mihalaşcu, între anii 1991-1995, ca o necesitate religioasă deosebită pentru credincioşii din Municipiul Feteşti, judeţul Ialomiţa.
 Lucrările au început prin sfinţirea locului, la data de 20 iulie 1990. În cursul aceluiaşi an s-a turnat fundaţia bisericii. în anul 1991, se continuă lucrările de zidire, ajungându-se şi terminându-se ridicarea celor trei turle. În anul 1992 se execută şarpanta, iar în anul 1993 se pregătesc pereţii pentru pictură, care a fost executată pe parcursul anilor 1994-1995 de către pictorul bisericesc Ristea Nicolae din comuna Bujoreni, Teleorman. Tot în această perioadă, s-a împodobit biserica cu catapeteasmă, străni şi celelalte necesare cultului divin. Aceste lucrări au putut fi înfăptuite prin donaţiile generoase ale enoriaşilor din municipiul Feteşti şi din împrejurimi, ca şi prin contribuţia substanţială a unor instituţii ca B.C.R., Saco S.A., Agroindustriala Borduşani, Agrofam Feteşti”.
 Din anul 2006 a început înfrumusețarea sfintei biserici, a gardului de la intrare, a clopotniţei, a instalaţiei de căldură, acoperirea tablei cu spumă de zinc şi fixarea geamurilor de termopan, sub îndrumarea parohului Petre Nicolae.
 ARHITECTURA. Sfântul lăcaş de cult este realizat în stilul bizantin, sub formă de treflă, turla cea mare deasupra naosului, iar cele două turle mai mici deasupra pronaosului. Dispune de o temelie de beton, zidurile sunt de cărămidă şi este acoperită cu tabla zincată.
 În interior, găsim doi stâlpi de susţinere între naos şi pronaos, care sprijină cafasul şi arcele bolţilor.
 PICTURA în ulei din anul 1995, s-a deteriorat foarte mult, astfel încât din anul 2011, a fost nevoie să fie decopertaţi pereţii pentru o pictură nouă în fresco, demers efectuat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor. În prezent, la interiorul sfântului locaş se execută ample lucrări de pregătire a pereţilor în tehnica fresco. Catapeteasma sculptată în lemn de stejar şi este pictată de acelaşi autor, Ristea Nicolae.
 ANEXE. Biserica mai deţine şi o casă parohiala, o cantină, clopotniţă.
 PREOȚI slujitori: Pr. Mihalașcu Marian (1995-2009), Pr. Frățilă Marius (1997-2005), Pr. Brateș Alexandru (2005-2007). În prezent, slujesc PC Pr. Nicolae Petre din anul 2005, PC Pr. Iulian Sorinel Argatu Zaharia din anul 2008 și PC Pr. Dicianu Florin din anul 2007.
 ACTIVITĂȚI. Parohia Sf. Ilie Fetești are grup de cateheză alcătuit din 20 copii în programul Hristos împărtășit copiilor care participă la diferite cercuri de creație, pictură icoane pe sticlă, confecționare de mărțișoare. Biblioteca este funcțională. Organizează pelerinaje regulate cu credincioșii din parohie în toată țara la mănăstirile ortodoxe.

TEXT: Prof. Dr. Ştefan Sava Grigorescu
Trimite
Powered by InterChat

π 0.0181 sec - PID: 11326