Istoric - FETEŞTII NOI

 Hram: Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
 Adresa: Feteşti, judeţul Ialomiţa
 Preot paroh: Marin DUŢĂ

BISERICA NAŞTEREA MAICII DOMNULUI - FETEŞTII NOI
 
 ISTORICUL PAROHIEI. Parohia Feteştii Noi a fost filială a Parohiei Feteşti Oraş şi a devenit parohie în anul 1943, când a fost transferat ca preot paroh Mitu Gheorghe, iar slujbele religioase divine s-au oficiat într-un local închiriat, până în anul 1946, când s-a construit un locaş de închinăciune în partea de sud a locului, din paiantă, lungă de 16 m, lată de 6 m şi înaltă de 5 m, învelită cu ţiglă, iar interiorul este tencuit cu pământ şi având toate cele necesare pentru cultul divin.
 ISTORICUL BISERICII. În anul 1993, s-a pus piatra de temelie acestui nou lăcaş de cult de către Preasfinţitul Părinte Teofan Sinaitul, Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În anul 2010 s-a sfinţit acest sfânt lăcaş de Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi.
 PISANIA Bisericii Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, cu litere pictate în pronaos, are textul: „Cu vrerea Tatălui cu binecuvântarea Fiului şi cu desăvârşirea Sfântului Duh, zidutu-s-a acest sfânt lăcaş, cu hramul Naşterii Maicii Domnului şi al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, cu osârdia preotului paroh Duţă Marin şi contribuţia materială a enoriaşilor şi a altor dreptcredincioşi creştini. piatra de temelie a fost pusă de Ps Teofan Sinaitul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor în anul 1993 şi s-a continuat cu desăvârşirea Episcopilor Nifon, Damaschin şi Vicenţiu, Episcopii Sloboziei şi Călăraşilor.
 Biserica a fost împodobită cu pictură în tempera în perioada 2006-2010. Slujba de târnosire a avut loc în data de 26 septembrie 2010, fiind oficiată de PS Vicenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, împreună cu Protopopul Vădana Marian şi un sobor de preoţi şi diacon”.
 PICTURA. În anul 2004, s-a început pictura în acrilic de pictorul Nan Marian.
 PREOȚI slujitori: Pr. Mitu Gheorghe (1946-1970), Pr. Iliescu Neagu (1970-1978). În prezent, slujește PC Pr. Duță Marin din anul 1978.
 ACTIVITĂȚI. Parohia Fetești Noi are grup de cateheză alcătuit din 12 copii, incluși în programul Hristos împărtășit copiilor. Biblioteca parohială este funcțională cu registrul de împrumut la zi. Organizează pelerinaje regulate cu credincioșii din parohie la mănăstirile din apropiere sau pentru mai multe zile.

TEXT: Prof. Dr. Ştefan Sava Grigorescu
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01326 sec - PID: 10904