Istoric - FETEŞTI GARĂ II

 Hram: Adormirea Maicii Domnului şi Sfânta Cuvioasă Parascheva
 Adresa: Str. Ţăndărei, Feteşti, judeţul Ialomiţa
 Preot paroh: Gheorghe NIŢĂ
 Preot coslujitor: Ion-Lucian NIŢĂ

BISERICA ADORMIREA MAICII DOMNULUI - FETEŞTI GARĂ II
 
 ISTORICUL COMUNITĂȚII. Satul Feteşti Gară - Colonişti, situat în partea de nord a liniei ferate Bucureşti-Constanţa, a luat fiinţă după Primul Război Mondial, prin anii 1924-1926, cu oameni colonizaţi, veniţi din judeţele Buzău, Prahova, Ilfov, Dâmboviţa etc., aşa cum au fost înfiinţate şi alte sate în zonă.
 ISTORICUL BISERICII. Din anul 1993, venind ca paroh preotul Niţă Gheorghe, biserica a fost înzestrată cu unele odoare necesare desfăşurării cultului, fiind repictată, s-a construit clopotniţa, s-a tencuit exteriorul şi s-a târnosit de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. A fost construit un monument al eroilor, iar în toamna anului 1998 fiind sfinţit locul, s-a început construcţia unei noi biserici, într-o altă parte a cartierului, ţinând cont de faptul că biserica veche se dovedeşte a fi neîncăpătoare pentru locuitorii din această zonă a oraşului Feteşti. Începând cu anul 2012, biserica veche a devenit paraclis parohial.
 PISANIA bisericii are următorul text: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi Împreună lucrarea Sfântului Duh, s-a ridicat această sfântă biserică cu Hramul: Adormirea Maicii Domnului între anii 1998-2010. Săvârşitu-s-a acest sfânt lăcaş cu contribuţia enoriaşilor acestei parohii, prin strădania preoţilor Niţă Gheorghe şi Niţă Lucian şi prin osârdia familiei Adela şi Ştefan Poenaru şi a fam. Emilia şi Gheorghe Catrinoiu, primarul Municipiului Feteşti.
 A fost sfinţită la data de 20 mai 2012 de către Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, spre slava Sfintei Treimi şi a Preacuratei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria.
 Pomeneşte Doamne întru împărăţia Ta pe toţi ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt lăcaş”.
 ARHITECTURA. Biserica este realizată în formă de cruce, cu trei turle, două în faţă pe pridvor şi una pe naos. Are o lungime de 30 m, o lăţime de 10 m şi o înălţime de 20 m până la vârful turlei mari, fiind încadrata de o curte de 3000 mp. Pardoseala întregii biserici este din granit, biserica şi turlele fiind acoperite cu tablă galvanizată şi lindab.
 PICTURA a fost începută în anul 2011 de pictorul Monica Călin şi echipa acesteia, în tehnica fresco. Catapeteasma şi toată tâmplăria sunt confecţionate din lemn de stejar.
 PREOȚI slujitori: Pr. Alexandru Cristian (1974-1992). În prezent, slujesc PC Pr. Niță Gheorghe din anul 1993 și PC Pr. Niță Ion Lucian din anul 2006.
 ACTIVITĂȚI. Parohia Fetești Gară II are grup de cateheză alcătuit din 17 copii înscriși în programul Hristos împărtășit copiilor. Biblioteca este funcțională. Organizează pelerinaje la mănăstirile din România cu credincioșii din parohie.

TEXT: Prof. Dr. Ştefan Sava Grigorescu
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01363 sec - PID: 24280