382

Cerc catehetic în parohia Andrăşeşti

Publicat în urmă cu 4 ani, în Andrasesti, de
La Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Andrăşeşti, Protopopiatul Slobozia, joi 19 martie 2015, în cadrul cercului catehetic, părintele paroh Macamete Marian a susținut o cateheză despre obiceiuri și tradiții de Paști, cu aplicație specifică pentru Săptămâna Mare, în fața unui grup de 18 copii de la Școală Gimnazială „Ştefan Copoiu”, însoţiţi de domnul director Diancof Manole.

Părintele Macamete Marian a prezentat în ansamblu împrejurările în care s-au petrecut evenimentele triste din ultima săptămână a vieții în trup a Lui Hristos, punctând apoi fiecare zi a acesteia, folosind ca materiale auxiliare planșe didactice și icoane specifice perioadei. După această incursiune teologică au fost prezentate obiceiurile legate de Sărbătoarea Sfintelor Paști care este marcată în comunitatea românească, de o primenire a caselor și gospodăriilor, de slujbe speciale săvârșite în cadrul bisericii, dar și de o gamă largă de preparate tradiționale românești.

În tradiția populară de la noi, oul roșu de Paști simbolizează sângele Domnului și ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănătate, frumusețe, vigoare și spor. Copiii au descoperit cu această ocazie semnificația motivelor tradiționale folosite la încodeierea ouălor și a celorlalte obiceiuri etnografice specifice poporului nostru.

Pe lângă copii prezenţi la întâlnire au mai participat domnul Primar Uşurelu Ionel, preoţii din cercul pastoral şi enoriaşii ce au fost prezenţi la slujba Sfântului Maslu săvârşită, de preoţii invitați, înaintea susţinerii catehezei. Din partea Protopopiatului Slobozia a fost prezent părintele Alexandru Oancea, responsabil pentru catehizare la nivel de protopopiat. La final copiii au primit iconițe din partea Protopopiatului și s-au bucurat de un bufet suedez pregătit de comitetul parohial.

A consemnat preot Alexandru Oancea.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.28049 sec - PID: 24255